torsdag 22 oktober 2009

Pastagratäng med ädelost

Pastagratäng med ädelost.

•oktober 22, 2009 • Kommentera (Redigera)

Igår hände inte mycket. Var bara innanför hemmets 4 väggar, ja, förutom promenad med Nalle. Har två hundar: Nalle och Fia. Men Fia är för tillfället hos Magnus(maken) förädrar eftersom hon löper, Nalle blir helt galen om hon är hemma. Han blir ju så sugen, men det går inte eftersom han är så mycket större än henne. Blandrashundar bägge två, Nalle är 75 % Bayersk viltsår hund så det bästa han vet är att nosa när han är ute. Ganska drygt eftersom man får stanna 100 ggr för att han har hittat nåt spår. Sen är han resten av de 25 % dalmatin och nåt mer som jag inte kommer ihåg. Fia är en sk powderpuff: kinesisk långhårig naken hund och kavaljer. Så det är stor skillnad på de två i storleken. Helan och halvan =).

Igår gjorde jag pasta gratäng med ädelost. Fast berättade inte hela maträtten för maken då han är lite kinkig mot mögelost. Han äter inget som är gammalt säger han. Så när han frågade vad det skulle bli för mat så svarade jag ganska svävande;

-Pasta.

-Med vadå?

-Med sås.

-Vadå för sås?

-Ostsås.

-Jaha, ok.

När gratängen kom fram så sa han att -oj vad gott det såg ut och luktade. Mmm, svarade jag lurigt.

-Hur smakade det?

-Gott, det var riktigt gott. Men du, jag känner ädelost smaken.

Men han tog om både två och tre ggr, så det var nog riktigt gott. Sen sa han att han hade sån tur. Det var som att gå på restaurang varje dag, fast hemma tyckte han. Det var en trevlig komplimang. Sen bakade han muffins som Emma fick ta med sig tills kolan idag. Gissa om hon var mallig, för en gång hade Tex(klasskompis) haft med sig det.

Pastagratäng med ädelost: 4 personer

ca 400 gr pasta, (jag använder fullkorns penne pasta)

1 paket bacon

skivad paprika

Koka pastan. Stek bacon och paprika, peppra. Ställ åt sidan.

Ostsås:

klick margarin/smör

1-2 msk mjöl

5 dl mjölk

1 pkt ädelost

1 dl riven ost

salta, peppra, 1 nypa riven muskot

Smält smöret, vispa ner mjölet, häll i mjölk lite i taget och vispa hela tiden så det inte bildas klumpar, koka på medelvärme så det inte bränns fast i kastrullen. Smula ner ädelosten och ha i den rivna osten rör hela tiden tills osten smält och det har bildats en krämig sås.

Lägg pastan i botten på en gratängform, lägg bacon/paprikan ovanpå, häll på ostsåsen och riv lite ost över. In i ugnen på 225 grader ca 15-20 minter, tills osten har fått färg.

Hur enkelt som hellst och hur gott som hellst. Ädelosten blir mild men smakrik. Härligt!!

Foto0393

Chili con carne

Chili con carne

•oktober 21, 2009 • Kommentera (Redigera)

Var länge sen vi åt chili con carne, så det fick bli det till middag idag. Men blev en väldigt sen middag då vi var så mätta efter pytten… Sen fick mannen ett infall att baka sockerkaka med hemlig ingrediens. Var på Rhodos på smek vecka här i september och köpte där oboy med jordgubbsmak av Nestlé: Nesquik. Trodde först inte på att det skulle bli nå bra men där hade jag fel… Sockerkakan blev väldigt ”fin” precis nästan som om man använt potatismjöl.. Och smaken var lite jordgubbsaktigt, men han var nog lite feg när han hade i det, skulle nog haft liiite till. Nästa gång blir det super!!!

Foto0386

Foto0387

Chili con carne:

Köttfärs

2 burkar vita bönor

paprika i skivor

salt, peppar, chilipeppar, kött och grillkrydda

chilisås

1 halv burk tacosås, jag använde medium

Koka ihop en kvart ca.

Foto0385

Och så här blev sockerkakan min man bakade. Kan ibland han också, men händer inte så ofta =).

Pytt i panna över öppen eld.

Pytt i panna.

•oktober 20, 2009 • Kommentera (Redigera)

Var till Hemlingby idag och grillade med min dotter och hennes kompis. Gjorde en pytt på chorizo hot spice, kassler som blev över, varmkorv, potatis, paprika, purjolök och kryddor och ca 1,5 dl grädde. Yum vad gott det blev. Grillade i stekpanna direkt över elden och doften var underbar. Solen sken genom träden, var mysigt, friskt och fuktigt. Tog tid innan vi fick fart på elden genom de lite blöta vedträden men resultatet blev kanon efter några tidningar och tändningar!!!

Foto0378

Foto0380

Foto0382

Foto0383

Visst ser det väl härligt ut. Och den friska luften gjorde nog också att det blev godare.

Foto0372

Pasta m skinksås

•oktober 20, 2009 • Kommentera (Redigera)

Gjorde skinksås gjord på kassler igår och till det vanliga fullkornsmakaroner. Gott som sjutton var bedömmet av både maken och min dotter.

Foto0369Kassler i tärningar, paprika i bitar, 2 rivna vitlöksklyftor, en tomat i klyftor, krossade tomater, chilisås, hackad rödlök, salt, peppar, paprikakrydda, creme bonjour soltorkad tomat, 1 par skedar cremefraiche, 1,25 dl matgädde. Fullkornsmakaroner.

Foto0374

Koka makaroner. Stek kassler, lök, vitlök och paprika i panna några minuter.

Foto0375

Tillsätt krossade tomater, creme bonjour, creme fraiche, grädde och chilisås, salta och krydda och koka några minuter. Smaka av.

Foto0377

måndag 19 oktober 2009

Gud sån trist och grå måndag. Snöade i morse, var ingen höjdare att se. Men övergick sen till regn. Vi som har hundar måste ut i vilket väder det än är, och kan vara mindre roligt ibland, som när man drar upp dragkjedjan ända upp till hakan, vantar och mössa på och man ändå huttrar och fryser när man kommer ut. Nä, lite mer värme tack. Själv skulle jag nog kunna flytta till varmare breddgrader, men å andra sidan är Sverige otroligt vackert som har alla de fyra årstiderna ju.

Idag väntas sen lunch, min man arbetar på hemtjänsten och skulle inte få lunch förrän halv ett. Kokade potatis igår med tanke på att göra stekt potatis och till det en smakrik chorizo och möjligtvis ett stekt ägg. Och till middag ikväll väntas pasta med skinksås (kassler). Gott!!
Hoppas på en bra dag!!

söndag 18 oktober 2009

Thekakor.






På kvällskvisten så blev vi så sugen på att baka thekakor. Bäst är ju alla bröd nygräddade med Smör som smälter uppepå, men dessa thekakor är kanon i flera dagar efter faktiskt. Nu har jag gjort dessa lite nyttigare än orginalreceptet, men blir lika goda för det!!

50 g jäst
100 g margarin
5 dl mjölk (jag tog 2,5 dl mjölk och 2,5 dl vatten)
1 krm salt
0,5 dl sirap
2 dl kruskakli
ca 12-13 dl fullkornsvetemjöl

Smält smöret. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader i smöret, slå på det över jästen så att den löser sig. Ha i salt och sirap. Ha ner mjölet av båda sorter och kör i beredare i ca 7-10 minuter. Jäs i 30 minuter med gladpack. Knåda degen och rulla ca 20 stycket bullar och platta ut på smörad plåt. Nagga. Låt jäs ytterligare i 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader och gädda i 5-7 minuter. Låt svalna på galler.

Söndagsmys hos mamma med skinkstek


Vaknade väääldigt sent idag, Emma min dotter har sovit hos mamma, hon brukar vilja det ibland för då vet hon att hon blir bortskämd och dom bara myser med olika godsaker. Så när vi skulle åka och hämta henne så bjöd ju mamma in oss på middag också. Söndagssteken. Det var väldigt svårt att motstå eftersom den härliga doften av stek ringlade sig ända ner till hallen.

Och alla vet att mammas mat är bäst! (Förutom morfars köttbullar då...)

Så det bjöds på skinkstek i lergryta, hasselbackspotatis och en härligt pepprig gräddsås. Kändes som att byxorna skulle spricka när vi var på väg hem igen. Men det var skönt att slippa laga mat för en dag.

Här kommer mina hasselbackspotatis:

Skala potatis i mellanstorlek, skär i tunna skivor med ca 2 mm mellanrum men inte helt igenom, pensla potatisen med margarin, smör eller olivolja, salta, peppra och strö över ströbröd, torkad timjan och rosmarin.
In i ugnen i 225 grader ca 45 minuter.
In i ugnen





lördag 17 oktober 2009

Smördegsinbakad fläskfilé.

Ikväll är det rester som gäller. Hade middag med vänner här igår, lagade smördegsinbakad fläskfilé med honungsrostade rotgrönsaker smaksatt med rosmarin. Mmm, vad smarrigt det var. Väldigt uppskattande. Gjorde en liten men naggande god räkmacka till förrätt och bjöd sedan på en kladdkaka med kaffesmak och därtill en klick grädde som efterrätt. Satt och klappade mig om magen resten av kvällen då man åt lite mycket för att det var så gott. Och gästerna klagede knappast då de inte gick hem förrän halv tre i natt =). Drack för första gången vinet Gräsö, ett tyskt rieslingvin men var väl sådär kan jag tycka. Har dock lite svårt för rieslingviner, hellre ett chardonnay. Men fick även ett vin jag gärna provar senare: El coto. Rioja. Får se vad det är vid en annan middag...

Smördegsinbakad fläskfilé:

Ca 5-600 g fläskfilé
Smördeg, gärna färsk för min del.
(Bacon o man vill det)
2 dl creme fraiche
200 g färskost vitlök och örter.
salt och peppar.

(Linda in fläskfilén i bacon)
Bryn fläskfilén, salta och peppra.
Blanda creme fraiche och färskost, bre ut på smördegen.
Lägg på fläskfilén och linda in den i smördegen.
In i ugnen på 225 grader tills den jar fått fin färg.

Rotgrönsaker:

Palsternacka
Potatis
Kålrot
Rödlök
Vitlök
Paprika
Morot


Eller vad man nu vill ha.
Skär i klyftor, ringla över lite honung och olja, krydda med rosmarin, salta.
In i ugn 225 grader i ca 45 minuter.
Och vad gott det luktar sen...

Jag heter Eva-Marie Åhrlin och är 32 år. Har en dotter på 6 år och och är gift med kärleken i mitt liv. I den här bloggen så tänkte jag att jag skulle skriva om mat och bak som är ett väldigt stort intresse för mig. Älskar att laga och äta mat, även med ett gott vin till. Till de stora favoriterna hör ost, pasta, pizza, goda röror och både enkla och avancerade maträtter till. Vi bjuder ofta hem våra vänner på middag, ju fler desto roligare. I övrigt tycker jag om att resa, då även där maten och dryckerna står i centrum, är gärna ute med våra två hundar Nalle och Fia, läser, och följer olika matsidor.

Här ska jag iallafall både bjuda på goda rätter med mycket bilder och hoppas att jag kan inspirera till roligare matlagning på en helt vanlig familjs nivå.